Leesvirus

leesvirus_ani

Leesvirus is een aanstekelijk en interactief leesproject voor leerlingen van groep 6. Centraal staat de vraag: welke klas en welk boek is het meest besmet? Met leesvirus wordt lezen leuk en leren leerlingen hun eigen mening te formuleren en computervaardigheden toe te passen. Tijdens een gemeentelijke afsluiting wordt bekend gemaakt welke klas het meest besmet is geraakt met het leesvirus.

Wie is het meest besmet?

Leesvirus.nl is een leesbevorderingsproject voor kinderen uit groep zes (of combinatie groepen 5/6 of 6/7) van de basisschool, waarin leesbevordering en het aanleren van digitale informatievaardigheden hand in hand gaan. Centraal staat de vraag: welke klas is het meest besmet door het leesvirus en wat is het meest besmettelijke boek?

Basisscholen binnen een gemeente doen gezamenlijk mee aan leesvirus.nl. Elke deelnemende school schaft eenzelfde set aan van 10 leesboeken, die door de bibliotheek zijn geselecteerd. In het jaar erop jaar vallen er 5 boeken af en komen er 5 nieuwe boeken voor in de plaats.  

Creatief en interactief aan de slag met boeken

Kinderen lezen de tien boeken en wisselen via de website leesvirus.nl hun mening uit met kinderen van andere scholen die dezelfde boeken hebben gelezen. Ook is er acht weken lang de Leesvirusquiz met vragen over de boeken, internetvragen over thema’s uit de boeken of creatieve opdrachten. Op de website worden per gemeente de quizscores bijgehouden en dat houdt de spanning erin! 

Feestelijke afsluiting

Tijdens een centrale afsluiting wordt bekend gemaakt welke klas het meest besmet is geraakt met het Leesvirus (d.w.z. de Leesvirus-quiz heeft gewonnen).

  • Doelgroep: groep 6

  •  Doel: leespromotie en mediawijsheid

  •  Periode: januari tot eind april

  •  Kosten: dBos, opgenomen binnen contract.

                Niet-dBos, ca. €62,50 (5 boeken) of ca. €125,00 (10 boeken) en €3,00 per leerling materialen. 

  • Website: www.leesvirus.nl
  • Aanmelden en bestellen van boeken: d.m.v. het formulier onderaan deze pagina.
      

Boekenpakket Leesvirus 2018

 

Boekenpakket 1

 

Titel

Auteur

 

Siem Subliem

Menten, Tosca

 

Nikki en de Neanderthalers

Matsuura, A

 

Geheim agent oma

Sikkel, Manon

 

Timo en de oppasninja

Boersen, Lisa

 

Dubbel avontuur

Slegers, Marlies

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
   
   
   

Boekenpakket 2 (titels van vorig jaar)

De dikke billenbijters
Rindert Kromhout
De zee kwam door de brievenbus
Selma Noort
Het geheim van de magische X-app
Robin Raven
Meester Kikker Paul van Loon
De drakenoppasser
Josh Lacey
 
   
   
   
   

 Opgave voor dit project via de webshop.

De bibliotheek op school

dbosBOmodule

De Bibliotheek op school (dBos) is een landelijke aanpak voor het basis- en voortgezet onderwijs, waarin bibliotheken en scholen samenwerken aan verbetering van taalvaardigheid, leesmotivatie en informatievaardigheden van leerlingen.

De bibliotheek op school VO

dbosVO

De Bibliotheek op school (dBos) is een landelijke aanpak voor het basis- en voortgezet onderwijs, waarin bibliotheken en scholen samenwerken aan verbetering van taalvaardigheid, leesmotivatie en informatievaardigheden van leerlingen.