Drentse Kinderjury

Welk boek, verschenen eind 2016 en 2017, vinden de kinderen in Drenthe het mooist? Dat wordt bepaald door de Drentse Kinderjury, een provinciale juryactiviteit voor groep 7. Van februari tot half mei lezen de kinderen tien boeken, beoordelen en stemmen voor het mooiste boek.

.

Het deelnamepakket van de Drentse Kinderjury bestaat uit een boekenpakket van tien titels die eind 2016-2017 zijn verschenen. Verder zijn er kleurige posters, werkboekjes en stickers.

  • Doelgroep: groep 7

  • Doel: plezier krijgen in lezen en het leren beoordelen.

  • Periode: februari tot half mei

  •  Kosten: dBos, opgenomen binnen contract.

  •   Niet-dBos, ca. €125,00 boekenpakket en €1,00 per leerling materialen.

 

 

Titels Drentse Kinderjury 2018

 

1.

Het renpaard dat niet wilde racen / Clare Balding


 

2

Expeditie toi moko/ Fedor de Beer,3.

Kapsalon Romy/ Tamara Bos4.

Meesterspion /Marcel van Driel

 

5.

Ministerie van oplossingen / Sanne Roosenboom

 

6.

Robotoorlog (Geheime kracht) / Rian Visser

 

7.

De vlucht van Omid /Lysette van Geel

 

8.

Keien van kolonisten/ Piet van der Waal,


 

9.

De oorlog die mijn leven redde/ Kimberly Brubaker Bradley Callenbach

 

10.

Dagboek van een vlogger /Tim Collins


 

 

 

Drentse Kinderjury 2017 

Inhoudelijke informatie over het project: 

De werkgroep Drentse Kinderjury selecteert jaarlijks een aanbod van 10 boeken voor de leeftijdsgroep 10-12 jaar.

Vervolgens worden er jury's van kinderen geformeerd, via scholen en/of bibliotheken. Scholen bestellen hiervoor de boeken en het materiaalpakket Drentse Kinderjury (o.a. affiches, werkboekjes, stickers). Bij de start introduceer je de boeken en leg je het project uit. Je hoeft niet alle boeken even uitgebreid te introduceren. De affiches worden in de klas opgehangen, het leerlingenmateriaal wordt uitgedeeld, er worden afspraken gemaakt over het lezen. 
  

Lezen en jureren

Na de introductie van het project gaan de juryleden (enkele kinderen of de hele groep) aan het lezen. Het is zeer aan te raden om tevens één of meerdere boeken voor te lezen. Na elk gelezen boek noteren de kinderen hun bevindingen in het bijbehorende kinderjurywerkboekje. Op het 'leuk' of 'niet leuk' affiche plakken ze het betreffende stickertje achter elk gelezen boek. Tussendoor lees je voor en geef je kinderen de gelegenheid een gelezen boek te bespreken. In de handleiding staan algemene vragen over boeken.
 

Stemmen

Eind april of begin mei organiseer je een eindbespreking waarbij de kinderen hun persoonlijke top-3 bepalen. Op internet is de Drentse Kinderjury te volgen: de genomineerde titels worden daar gepresenteerd. Ga hiervoor naar www.doorgaandeleeslijn.nl Drentse Kinderjury. Je kunt hier, ook als leerkracht, je stem uitbrengen voor de Drentse Kinderjury.

Opgave voor deelname aan dit project via de webshop.

 

De bibliotheek op school

dbosBOmodule

De Bibliotheek op school (dBos) is een landelijke aanpak voor het basis- en voortgezet onderwijs, waarin bibliotheken en scholen samenwerken aan verbetering van taalvaardigheid, leesmotivatie en informatievaardigheden van leerlingen.

De bibliotheek op school VO

dbosVO

De Bibliotheek op school (dBos) is een landelijke aanpak voor het basis- en voortgezet onderwijs, waarin bibliotheken en scholen samenwerken aan verbetering van taalvaardigheid, leesmotivatie en informatievaardigheden van leerlingen.