Activiteiten rond lezen

De bibliotheek daagt de klas uit om een aantal opdrachten uit te voeren. De leerlingen maken bijvoorbeeld een lijst met 6 titels van een populaire auteur of een rap over het onderwerp lezen. Beide partijen tekenen een contract. De klas en de bibliotheek bepalen samen de inzet. De verliezer levert een tegenprestatie.

De Jeugdkrakercompetitie is een zoekwedstrijd op internet die gespeeld wordt door de groepen 7 en 8 van de basisschool. De start is in het voorjaar. 

 

Kinderboekenweek

De 63ste Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 4 t/m zondag 15 oktober 2017 en het thema is Griezelen, met het motto Gruwelijk eng!

Moeite met lezen en toch leuke boeken vinden? Dat kan met de Leesprikkel, een leesbevorderingsactiviteit voor moeilijke lezers in zowel het regulier als het speciaal onderwijs. De leerlingen lezen 6 verschillende soorten boeken waaronder een strip-, informatief- en een leesboek. Bij het project hoort een werkboekje. Tot slot wordt met behulp van een stembiljet het mooiste boek uitgekozen. 

leesvirus_ani

Leesvirus is een aanstekelijk en interactief leesproject voor leerlingen van groep 6. Centraal staat de vraag: welke klas en welk boek is het meest besmet? Met leesvirus wordt lezen leuk en leren leerlingen hun eigen mening te formuleren en computervaardigheden toe te passen. Tijdens een gemeentelijke afsluiting wordt bekend gemaakt welke klas het meest besmet is geraakt met het leesvirus.

voorleeswedstrijd 

Wie wordt de voorleeskampioen 2018? Maak van voorlezen een spannende wedstrijd en doe mee. Vanaf juni 2017 kunnen alle basisscholen het gratis lespakket bestellen. Inschrijven voor De Nationale Voorleeswedstrijd is mogelijk tot 1 december 2017 via de link: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl

 

Welk boek, verschenen eind 2016 en 2017, vinden de kinderen in Drenthe het mooist? Dat wordt bepaald door de Drentse Kinderjury, een provinciale juryactiviteit voor groep 7. Van februari tot half mei lezen de kinderen tien boeken, beoordelen en stemmen voor het mooiste boek.

.

 Vivian-den-HollanderDe meeste bibliotheken bieden de mogelijkheid om een schrijver bij jouw op school te regelen. De auteurs geven voor leerlingen uit verschillende leeftijdsgroepen ‘lezingen’ van ca. 1 uur. De schrijvers vertellen over hun werk, waarom zij schrijver zijn geworden, hoe en waar ze werken, etc. Natuurlijk lezen ze ook voor en kunnen de leerlingen vragen stellen.

 

Tijdens dit bezoek aan de bibliotheek leren de leerlingen zoeken door middel van verschillende zoekopdrachten in boeken, in de kasten en op internet.

De bibliotheek op school

dbosBOmodule

De Bibliotheek op school (dBos) is een landelijke aanpak voor het basis- en voortgezet onderwijs, waarin bibliotheken en scholen samenwerken aan verbetering van taalvaardigheid, leesmotivatie en informatievaardigheden van leerlingen.

De bibliotheek op school VO

dbosVO

De Bibliotheek op school (dBos) is een landelijke aanpak voor het basis- en voortgezet onderwijs, waarin bibliotheken en scholen samenwerken aan verbetering van taalvaardigheid, leesmotivatie en informatievaardigheden van leerlingen.